Září 2014

Co možná nevíte o zahradní petrželi

15. září 2014 v 12:33 | Jitka |  Bylinky
Petrželka neboli petržel zahradní je řazena mezi zeleninu. Je známa už z řecké a římské mytologie, kde symbolizuje smrt. Byla zasvěcena bohyni podsvětí Perséfoně. Často se vysévala na okrajích záhonů s léčivými bylinami. Dříve se jí krmili jen koně. Mezi prvními lidskými "uživateli" byli Římané, kteří jí dochucovali různé pokrmy a dokonce z ní splétali věnce pro hosty k slavnostním příležitostem. Věnce z petrželky dostávali i římští básnici jako projev úcty. I tato zelenina sloužila k ochraně proti zlu, zejména visela-li nad dveřmi na Velký pátek. Dokonce se věřilo, že je účinným protijedem. Z listů se získávalo barvivo, kterým se barvila roucha.

Dnes víme, že petržel je bohatým zdrojem vitamínu C, hořčíku a železa. I proto se dosud používá hojně v kuchyni na dochucení různých pokrmů. Prakticky vždy však čerstvá, nasekaná na drobné kousky. Působí mírně na snížení krevního tlaku. Výraznější účinky má při poruchách ledvin a na močové cesty. Česrtvá šťáva z ní mírní bolest uší a zubů, snižuje vysokou teplotu. Placky z petržellky se přikládají na výrony, rány a po bodnutí hmyzem. Žvýkání listů osvěží dech - takže je ideální po té, co jste si dali pokrm z česneku J.

Domácí bylinkové máslo ze smetany

Smetanu šleháme tak dlouho, až se ze šlehačky stane máslo. Do másla vmícháme drobně posekanou petrželku.