Pampeliška lékařská

27. dubna 2015 v 19:05 | Jitka |  Bylinky
Pampeliška je vytrvalá rostlina, půodem rostoucí na celé severní polokouli. U nás je považována v zahrádkách za plevel. Její jméno je odvozeno z řeckého slova "taraxis", to by se dalo přeložit jako oční onemocnění. Také se jí přezdívá "lví zub", což je odvozeno z francouzského názvu.
Podle lidových pověr je třeba rozfoukat odvketlou pampelišku tak, aby nažky odnesly myšlenky k milované osobě. Pampeliškový čaj vedle postele přivolává duchy.

Pampeliška je považovaná za silné dieretikum (podporuje tvorbu a vylučování moči), proto je vhodné její využití při léčení ledvinových problémů a odvodnění zejména u osob se srdečním onemocněním. Nálev lze úspěšně aplikovat při revmatizmu a zánětlivých onemocněních kloubů. Odtsraňuje z kloubů dlouhodobé usazeniny. Čaj z listů rozvíjí psychiku a obrazotvornost. Ideální čas pro přípravu pampeliškového vína je období kolem sv. Jiří.

Pampeliškový med
- Vyrobíme doma tak, že na 300 květů (jen hlavičky) namočíme přes noc do 2 l vody a přidáme rozkrájený omytý velký citron. Druhý den povaříme a po zchladnutí zcedíme. Do výluhu přidáme ca 1 kg cukru a pomalu vaříme tak dlouho, dokud odvar nezačne karamelizovat. Uchovávat je nutno v uzaviratelné sklenici v lednici. Rozdíl mezi včelím a pampeliškovým medem určitě poznáte, ale pro zpestření a získání lepší imunity je to dobrá změna.


Odvar z pampeliškového kořene
- Do šálku vody přidáme 2-3 lžičky kořene a necháme zvolna povařit cca 15 min. Pijem 2-3 denně

Nálev z listů

- Do 0,5 l vroucí vody přidáme 60g listů. Pijeme 3x denně









 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama