Křen je prevence i lék

27. dubna 2016 v 16:00 | Jitka |  Bylinky
Křen selský, patří mezi kořenovou zeleninu. Pravda, teď na jaře není úplně čas na to dolovat ho ze zahrádky, ale koupit se dá a protože je hodně účinný (a také chutný), tak proč ho nezařadit mezi to, co nám pomáhá celoročně.

Původem je podle jedněch zdrojů z jihovýchodní Evropy a Asie, podle jiných zdrojů z Ameriky. Takže trvalka hodně "vytrvalá" a daří se jí všude.

Angličané křen nazývají koňská ředkvička. Rádi ji okusují, hlavně kořeny koně i všechna zvířata chovaná na farmách. V 16. a 17. století se z léčivky stala hlavně pochutina, kdy ji Němci a Dánové začali přidávat do omáček k masu a rybám. Ve středověku se podával křen jako prostředek podporující trávení a jako léčivka pro uzdravení ledvin (vyjma těhotných).

Věřilo se, že poházený kořen křenu kolem domu odhání zlo. V magii se přidával strouhaný křen do kadidel při vymítání ďábla a házel se do rituálních ohňů za vlády planety Mars. Vařené křenové listy sloužily jako žluté barvivo k obarvení obřadních rouch.

Křenová šťáva smíchaná s vinným octem se používá k prosvětlení pih a pigmentových skvrn. Kořen namočený do mléka pak slouží jako pleťové mléko.

Na kašel,pro uvolnění dutin a pro pročištění ledvin - Nastrouhejte a rozetřete křen a smíchejte s medem. Užívejte ráno nalačno, po obědě a včer před spaním čajovou lžičku (u dětí jen 1/2 lžičky)

Protichřipkový salát a pro posílení imunity - 500 g kysaného zelí, 1-2 mrkve, 1 větší jablko, 1 cibule, 1 lžíce strouhaného křenu, zakysaná smetana (Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen a
a zalijeme smetanou. Dobře promícháme)

Křenový sirup - 4 lžíte nadrobno nastrouhaného očistěného kořene, 4 lžíce dobře pokrájené nebo nasekané cibule a 4 polévkové lžíce medu (možno přidat 3 lžíce vody). Vše svařit krátce (4 min.) a uložit (kdo chce po zcezení) ve sklenici do lednice. Užívat ráno a večer v době viroz a chřipkových epidemií jako prevenci nebo i jako doplňující lék
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama