Pampeliškový med

22. dubna 2016 v 9:12 | Jitka |  Bylinky
Je čas, kdy všude kolem rozkvétají pampelišky a ty mi připomněly, že jsem už jako dítě ráda dělávala pampeliškový med.

Pravda je, že se od toho včelího trochu liší, přesto chutná báječně a je plný vitamínů. Kdo chce, může zkusit. Co k tomu je třeba?

200 květů pampelišky
1 celý citron
1 kg cukru

Příprava je snadná. Květy pampelišky sbírám tam, kde vím, že není přílišná frekvence venčících se pejsků :(((. Přesto je namočím a první vodu sliju. Na 200 květů je podle starého receptu 1 l vody. Z vlastní zkušenosti vím, že 3/4 l vody stačí, med potom lépe houstne. Ke květům a vodě přidám omytý a na čtvrtky nakrájený citron. Vše 10 - 15 min. povařím a nechám odstát 24 hodin.. Druhý den zcedím přes plátýnko a zahřívám až k varu. Postupně přidávám cukr a do rozpuštění míchám. Vařím cca 15 - 20 min.. Med je hotový. Plním jej ještě horký do vyvaařených, šroubovacích sklenic. Ideálně skladujte na suchém a temném místě.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Magicmax Magicmax | Web | 22. dubna 2016 v 9:31 | Reagovat

Tak zajímavý nápad. Koho by napadlo že z pampelišek kterých mám u domu tisíce jde udělat chutnoučký med. Nádherná myšlenka. Jistě bych to zkusil ale bojím se že neznám místo kam nechodí moc pejskařů. Pampeliška je krásná rostlina a že nám může pomoct k výrobě medu i bez včelího "kolegy" je fakt pěkný. Rozhodně si na recept vzpomenu až budu běžet přes pampelišky ze školy dom.

2 Manukový med Manukový med | Web | 25. července 2016 v 15:52 | Reagovat

Doporučuji také vyzkoušet manukový med :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama