Bezinkový sirup - květ

15. května 2016 v 14:33 | Jitka |  Bylinky
Bezinky už brzy pokvetou a proto je čas připravit se. Jsou plné vitamínu C a tak, jak se dá připravit skvělá a osvěžující šťáva z plodů na podzim, jde připravit i sirup z květů. Jedinou nevýhodou je, že výbornou chuť bezových květů ochutnává na keřích hmyz. Proto je třeba před přípravou květenství buď omýt pod tekoucí vodou, nebo namočit do vody, ale jen na chvilku, abychom se hmyzu z květenství zbavili.

Co potřebujeme: květenství bezu černého, citrony, cukr

Jak na to: na cca 2 l sirupu potřebujete 20 - 30 květenství (podle velikosti), které oprané namočíme a necháme do druhého dne luhovat ve 2 l převačené vody,nejlépe v chladu. Současně přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron. (Kůra bývá často chemicky ošetřena a navíc je hořká, někdo přidává jen šťávu a tu může přidat až následující den - viz níže).
Druhý den, přes sítko (nejlépe vyložené plátýnkem) výluh přecedíme do hrnce a vmícháme 1,8 kg cukru krupice a přidáme šťávu ze 3-4 citronů. Sirup zahříváme mírně, jen tak, aby se cukr dobře rozpustil, ale nevaříme a opatrně mícháme, aby nevznikla na povrchu pěna (případně ji sítkem sebereme). Plníme vše do připravených, sterilních sklenic opět nejlépe do trychtýře vložit plátýnko nebo přes sítko. Sklenice dobře uzavřeme a uchováváme v lednici. A máte výborný a osvěžující sirup nejen proti nachlazení.

Tip: toto jsem nezkoušela, protože obvykle stihne sirup zmizet rychleji než by se začal kazit J. Přesto rada pro delší uchování sirupu je, před uzavřením sklenic, zakápnout sirup tvrdým alkoholem (čistou vodkou) a nezapomeňte, že víčka i hrdlo láhve musí být úplně suché.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama